Vervoer Myanmar

Myanmar is het grootste land op het vasteland van Zuid-Oost Azië. Het is daarom goed om te weten wat voor mogelijkheden je hebt qua vervoer Myanmar. Het is één van de minst ontwikkelde landen in Zuid-Oost Azië. Dit heeft ook zijn invloed op bijvoorbeeld de wegen of de mogelijkheid op binnenlandse vluchten binnen Myanmar. Het vervoer Myanmar is net zo bijzonder als het land zelf. Het kan voorkomen dat je een ware onderzoekingstocht aflegt per boot, bus, auto riksja of trein om ergens te komen. Aan de andere kant zijn de grote steden als Bagan, Mandalay en het Inle Meer prima te bezoeken per bus of vliegtuig.

VervoerDe wegen in Myanmar zijn daarnaast vaak in erbarmelijke staat. Als ze al geasfalteerd zijn is dit met de nodige gaten en hobbels. Een goed voorbeeld hiervan is de weg naar de Gouden Rots. Dit is een bekende trekpleister in Myanmar maar slecht bereikbaar. In Myanmar heb je gelukkig wel veel manieren om te reizen en vooral de lokale vervoersmiddelen zijn zeker de moeite waard! Probeer bijvoorbeeld eens de tuktuk, riksja (ook wel trikshaw genoemd), een ossenkar of een omgetoverde pick-uptruck. In Myanmar kan je het vervoer zo leuk en spannend maken als je zelf wilt!

Bus

De bus is een goede manier om veel van het prachtige land te zien. De bussen zijn een veel gebruikt vervoersmiddel, niet alleen onder toeristen maar zeker onder locals. De bus is, net als in de rest van Azië, een goedkoop maar goede manier om te reizen. Je hebt verschillende soorten bussen in Myanmar. Van bussen met arico die voornamelijk de lange afstanden rijden (Mandalay-Bagan) tot de lokale, gammele bussen waar koffers op het dak gaan.

De bussen met airco die de langere afstanden afleggen boek je meestal bij een tour. Een kaartje voor zo’n bus kan je ook bij je hotel of hostel kopen. In grotere steden heb je vaak kleine touroperators die de kaartjes verkopen. De lokale bussen vertrekken vanaf het busstation waar je je kaartje koopt. Uiteraard zijn er ook de bekende nachtbussen. Deze bussen worden vooral ingezet voor de langere riten. Het is een prima alternatief voor mensen met een minder groot budget. Bussen worden vaker ingezet dan treinen aangezien treinritjes al snel erg oncomfortabel zijn en meestal langer duren. Door het reizen met de bus zie je veel van het schitterende land! Kijk hier voor de busstations on Myanmar.

Boot

Het vervoer per boot speelt nog altijd een belangrijke rol in het dagelijkse leven van Myanmar. De Ayeyarwady rivier is de belangrijkste rivier van Myanmar en stroomt dwars door Myanmar van noord naar zuid. Reizen per boot is een relaxte, unieke en zeer prachtige manier om te reizen. In de boot kan je het dagelijks leven aan de rivier bewonderen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om van Mandalay naar Bagan te reizen is per boot. Deze reis duurt tien tot twaalf uur, afhankelijk van de waterstand en de boot. Met de boot reis je langzaam langs het leven op en langs de Ayeyarwady rivier. Soms heb je geluk en wordt er even aangemeerd en komen er locals hun producten verkopen. Als je wat minder geluk hebt en de waterstand erg laag is kan de toch wat tegenvallen door het mindere uitzicht. Het gebeurt ook dat boten helemaal niet varen, dit is afhankelijk van het seizoen.

Een ander leuk alternatief is om bij steden als Bagan en Mandalay met kleinere bootjes de omgeving te verkennen. Eén van de meest bekende en leuke boottochten is uiteraard bij het Inle Meer. Hier kan je met een kano of boot het hele leven op het Inle Meer bezichtigen, een absolute aanrader en een unieke ervaring!

Trein

Het reizen per trein is ook een optie. Er lopen verschillende sporen in Myanmar die de grotere steden met elkaar verbinden. De spoorlijnen zijn echter in niet al te beste staat waardoor je niet hoeft te rekenen op een comfortabel ritje. Daarnaast duren de treinreizen door de slechte staat al snel veel langer dan bijvoorbeeld de busreizen. Een reis van Yangon naar Mandalay duurt al snel tussen de 18 en de 20 uur! Voor diegene die dat er wel voor over hebben kan je kiezen tussen de normale treinen waar locals mee reizen of de nachttreinen. Bij de nachttreinen heb je de optie om de sleeper trein te boeken. Er reizen ook veel locals met de trein. Het is daarom een leuke manier om met de locals in contact te komen. Hou er overigens rekening mee dat de treinen hier niet altijd op tijd rijden. Kijk hier voor de treinstations on Myanmar.

Auto

De auto is een optie maar niet onze favoriet. Zelf rijden is niet mogelijk waardoor je bent aangewezen op een auto met chauffeur. Hoewel je wel veel ziet van de omgeving zijn de wegen zo slecht dat de rit erg lang duurt, en 10 uur lang in een auto zitten is geen pretje. Dan raden wij liever de bussen aan die goedkoper zijn. Een minivan is ook vaak een goede optie om de kortere afstanden af te leggen. Deze worden ook vaak ingezet bij de tours die je boekt. In Myanmar zijn nog steeds rechtsrijdend met een rechtssturende auto. Dit levert altijd hachelijke situaties op met inhalen! Ze rijden hier nog steeds rechts omdat een waarzegger dat ooit generaal Ne Win had toegefluisterd.