Myanmar of Birma

In 1989 werd de naam van het land veranderd van Birma naar Myanmar. Dit werd gedaan door het toenmalige regime. De reden was dat de naam Birma werd geassocieerd met de Britse overheersing en dat men zou denken dat er alleen maar Birmanen (zie Inwoners Myanmar) in het land wonen in plaats van vele ander etnische groepen. Er is hier een hoop afkeer tegen geweest en bijvoorbeeld Amerika heeft de naam Myanmar nooit geaccepteerd en noemt het land nog steeds Birma. Naast Amerika zijn er de laatste tijd ook steeds meer Westerse landen die de oude naam Birma weer gaan gebruiken.

Myanmar vc BhurmaDe officiële naam is Pyidaungse Myanma Naigngandaw en die naam werd in de 12e eeuw al gebruikt. In de tijd van de eerste koningen van Birma werd er al van de naam Myanma gesproken verwijzend naar de Myanmah, een etnische groep. De naam Birma, of Burma, werd door de Britten overgenomen van de Portugezen. Het is een waarschijnlijk een verbastering van de naam Bamar, de grootste etnische bevolkingsgroep in Myanmar.

De naam levert vaak misverstanden op. De tegenstanders van het regime noemen het land nog steeds Birma, de VN noemt het land Myanmar en de inwoners van Myanmar worden Birmezen genoemd waarvan de grootste groep weer de Bamar is. Behoorlijk complex dus.

Net als de naam is ook over de hoofdstad wat onduidelijkheid. De officiële hoofdstad van Myanmar is sinds 7 november 2005 het centraal gelegen Naypyidaw. De oude hoofdstad is Yangon, ook wel Rangoon genoemd. Dit is de grootste stad van het land en wordt door onder meer België, de Europese Unie en de Verenigde Staten nog steeds als hoofdstad beschouwd. Nederland erkent wel Naypyidaw als hoofdstad dus daar zullen we van uit gaan.