Myanmar & duurzaam reizen

Duurzaam is een hippe trend. Veel bedrijven zijn bezig met duurzaam ondernemen en ook binnen de reisbranche wordt de term duurzaam steeds belangrijker. Myanmar-Expert.nl heeft duurzaam hoog in het vaandel staan maar toch begint duurzaam in eerste instantie bij jezelf. Je kan zelf een hoop doen om het milieu te ontlasten. Vandaag een aantal tips over hoe je duurzaam kan reizen.

Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Duurzaam reizenOok wel, laat zo min mogelijk afval achter als je ergens bent. In Azië staat niet op elke hoek van de straat een prullenbak zoals in Nederland. Sterker nog, de kans dat je überhaupt een prullenbak tegen komt op straat is bijzonder klein. Helaas zijn sommige delen van Azië flink vervuild door rondslingerend afval en ook de locals kunnen nog een hoop leren wat betreft omgaan met het milieu. Geef ze echter het goede voorbeeld en gooi niks op straat of in de natuur. Neem al je afval mee en gooi het weg in de daarvoor bestemde plekken! De natuur in Azië is wonderschoon, laten we dat zo houden!

Let op je water en energieverbruik

In Azië is het erg warm dus laten veel mensen hun airco aan staan ook al zijn ze niet in hun hotel of hostel kamer. Hierdoor heb je een lekkere koele kamer als je terug komt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Thuis laat je overdag ook niet de verwarming aan staan als je aan het werk bent. Zet alle apparaten uit als je de kamer uit gaat. Daarnaast is water in sommige landen in Azië niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Wees daarom zuinig op wat je verbruikt!

Koop en eet lokale producten

Hoewel de verleiding soms erg groot is na weken rijst te eten raden het af om te eten bij Westerse ketens. Stimuleer daarentegen de lokalen economie door lokaal te eten maar ook door lokale producten te kopen. Let er wel op dat sommige locals gebruik maken van bedreigde planten- of diersoorten.

Laat het koraal heel

KoraalVoor degene die wel eens in Azië hebben gesnorkeld of gedoken zullen beamen dat de onderwaterwereld hier prachtig is! Helaas is er al veel van het mooie koraal al verdwenen door bijvoorbeeld dynamietvissen en afval in het water. Laat daarom het bestaande koraal heel, neem niks mee voor thuis en gebruik alleen je ogen. Daarnaast is ook zonnebrandcrème schadelijk voor koraal, draag daarom een T-shirt tijdens het snorkelen en geen water-resistent zonnebrandcrème.

Respecteer de cultuur

Hoewel dit minder onder het kopje milieubelastend valt vinden wij het belangrijk. Vóór dat je een land bezoekt is het goed om meer te leren over het land. Wat zijn de tradities en hoe is de cultuur? In veel Aziatische landen word het als ongepast gezien om met blote schouders of benen ergens binnen te gaan. Respecteer de cultuur en gedraag je zoals dat zou moeten in Azië.