Geschiedenis Myanmar

Net als de rest van Azië kent Myanmar een lange en bewogen geschiedenis. De eerste bewoners van de regio waren de Mon volkeren die uit het huidige China en India kwamen. Al snel volgde er meer volken als de Karen, Birmanen, Shan en Kachin. Zoals helaas in veel landen kwamen er snel onenigheden tussen bepaalde bevolkingsgroepen. De Mon vestigde zich aan de Irrawaddy rivier en stichtte hier de huidige stad Pegu wat nu Bago is. De Pyu vestigde zich in centraal Birma maar werden in 832 verslagen en verdreven door de Thai. De Birmezen die uit China kwamen woonden in Noord Birma en namen geleidelijk aan het gebied van de Pyu over en later ook het gebied van de Mon. De Birmezen waren eigenlijk de eerste die hier een ‘rijk’ stichtte in 849, hun hoofdstad was Pagan, wederom aan de Irrawaddy rivier. De koning van dit Eerste Birmaanse Koninkrijk (1044-1287) was koning Anawrahta. Hij kwam in 1044 aan de macht.

GeschiedenisOnder de koningen van de Pagan-dynastie groeide Birma steeds verder. In 1287 vielen de Mongolen onder leiding van Koeblai Khan het rijk binnen en maakte het einde van het Birmaanse rijk. Eeuwen lang werd het land verdeeld in kleine staatjes. Dit duurde tot 1555 toen Koning Bayinnaung het Tweede Birmaanse Koninkrijk (1539-1752) stichtte na overwinningen op diverse groepen. Zijn hoofdstad werd Pegu. Naast zijn rijk in Birma voerde hij ook oorlog met Siam, het huidige Thailand. In 1569 veroverde hij zelfs de hoofdstad Ayutthaya. Het laatste en Derde Birmaanse koninkrijk (1752-1885) werd gesticht door de nieuwe Koning Alaungpaya. Hij verenigde Birma wederom maar regeerde met harde. De Britten eindigde het Derde Birmaanse Koninkrijk door verschillende oorlogen en in 1885 werd Birma onderdeel van het Britse Rijk. De laatste koning, Koning Thibaw, werd naar India verbannen.

Onafhankelijkheid

Pas in 1948 werd Birma een onafhankelijk land en werd de Unie van Birma opgericht. Heel veel loste dit niet op omdat er vooral opstanden waren tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1962 naam het leger het land over en werd het een dictatuur. De naam Birma werd in 1989 veranderd naar Myanmar. In 1990 kwam er eindelijk een einde aan de dictatuur. Onder leiding van Aung San Suu Kyi won de National League for Democracy

In 1990 de vrije verkiezingen. Helaas werden de uitslagen door het regime niet erkend. Veel aanhangers van de National League for Democracy en ook Aung San Suu Kyi werden gevangen genomen of onder huisarrest geplaatst.