Eten en Drinken Myanmar

Net als veel andere Aziatische landen is de keuken in Myanmar voornamelijk gebaseerd op curry en rijst. De gerechten hier hebben invloeden uit verschillende landen. Dit merk je vooral in bepaalde regio’s. Zo hebben Rakhaing bevolking hun eten afgestemd op invloeden uit Bangladesh en India en in de Shan State hebben ze voornamelijk invloeden uit Noord-Thailand. Naast de invloeden uit deze landen hebben ook de gerechten uit China invloed op de keuken in Myanmar.

Eten

Myanmar is nog één van de groenste landen van Azië. Want naast rijst staan er allerlei heerlijke gerechten op tafel. De eettradities in Myanmar zijn vergelijkbaar met het land, uniek. Ze eten hier nooit alleen en de gerechten zijn gebaseerd op rijst en curry. Dit staat dan ook midden op tafel. Om te snoepen hebben ze in Myanmar kleine witte blokjes van kleefrijst, kokos en suiker ‘kyauk kyawa’ en rijstcrackers. Naast de rijst krijg je meestal groente soep bij de gerechten welke gratis worden geserveerd. De gerechten in Myanmar zijn over het algemeen minder pittig. Wat onder de inwoners erg populair is zijn de gefermenteerde theebladeren, ook wel laphet genoemd.

Vegetariërs hebben het overigens goed in Myanmar. De inwoners van Myanmar zijn geen echte vleeseters en vegetariërs worden ook vaak gecomplimenteerd over het feit dat ze geen vlees eten. In Myanmar zeggen ze ook vaak Tha Tha Laut wat zoiets betekent als ‘doodt niets’. De echte boeddhisten in Myanmar eten ook geen rundvlees omdat de dieren hun hele leven werken voor de boer. Net als de olifant staat de koe erg hoog op de reïncarnatieladder in Myanmar. Net als in veel andere Aziatische landen eten ze in Myanmar veel vis en garnalen.

Vanwege de jarenlange isolatie van het land hoef je geen McDonald’s, KFC’s of PIzzaHut te verwachten. Er zijn in de grotere steden wel ‘westerse’ gerechten te vinden in de grotere hotels en restaurants.

Drinken

Net als in bijvoorbeeld Tibet en Nepal drinken ook de inwoners van Myanmar veel thee. In het land vindt je veel theehuisjes waar je vaak gratis thee kan drinken. Speciale theesoorten, koffie en fris kan je nog bij bestellen. Naast de gratis thee krijg je er meestal nog wat koekjes bij. Het leven in Myanmar, en de rest van Azië, speelt zich veelal buiten af. De inwoners van Myanmar zijn echte gezelligheidsmensen, ze zitten graag op een stoeltje in en voor het theehuis om een praatje te maken of televisie te kijken.

De inwoners van Myanmar zijn fervente Boeddhisten. Hierdoor drinken ze weinig tot geen alcohol. De laatste jaren is dit echter veranderd. Zeker onder de middenklasse is er een alcoholtoename zichtbaar. Het is gelukkig nog geen structureel probleem. Als je in Myanmar bent raden we aan een traditionele bar te bezoeken. Je hoeft hier niet naar toe om vrouwen te versieren want er zijn voornamelijk mannen maar het is wel een uitgelezen kans om in contact te komen met de locals. Die zijn namelijk erg open en vriendelijk.