Go Green!

Duurzaam komt tegenwoordig overal naar voren. Er zijn tientallen woorden voor; groen, sustainability, duurzaam etc. Duurzaam wordt meestal geassocieerd met Duurzaam Ondernemen wat de meeste mensen dan weer linken aan bedrijven. Maar ook reizigers kunnen bijdragen aan duurzaamheid op reis. En uit onderzoek blijkt dat steeds meer reizigers daar ook mee bezig zijn. Ook wij willen graag onze lezers bewust maken van duurzaam reizen. Het is een cliché maar we hebben maar één planeet, ‘wij’ zijn echt ‘one of a kind’. Daar komt bij dat wij een passie hebben voor reizen in Azië. Maar met die passie komen ook verantwoordelijkheden. Als reiziger hebben we een grote invloed op de cultuur, natuur en normen en waarden van een land.

Duurzaam reizenReisorganisatie Sawadee ontving op de Vakantiebeurs 2014 de internationale Travelife-erkenning voor ‘duurzame rondreizen’. Het is een initiatief van de VN Wereld Toerisme Organisatie, gesteund door de ANVR. Dit geeft aan dat grote reisorganisaties meer en meer bezig zijn met duurzaam reizen. Ze willen hun klanten meer bieden dan alleen een bezoekje aan de Angkor Wat of Borobudur. Reizigers willen dichter bij de lokale bevolking komen, de cultuur leren kennen en mensen ontmoeten. Waar dat vroeger alleen nog weggelegd was voor de ‘geitenwollen sokken backpackers’ zoekt tegenwoordig ook de ‘doorsnee’ reiziger steeds vaker een vakantie buiten de gebaande wegen. De grote tourbussen met daarin een horde toeristen wordt ingeruild door persoonlijk samengestelde reizen. Niet alleen vanwege de nieuwe ervaringen maar ook vanwege de drang mensen te helpen.

Als reiziger heb je een grote invloed op de cultuur en natuur binnen een land. Steeds vaker zie je Aziatische cultuur gemengd met Westerse invloeden. Traditionele bergdorpjes in Vietnam waar locals in spijkerbroeken lopen is iets wat wij zelf ook gezien hebben. Dat is de harde realiteit van het toerisme, en niet alleen in Azië maar wereldwijd. Locals nemen gebruiken over van ons. Maar we kunnen daarin verbeteren, wij als reiswebsite maar ook jij als reiziger! Naast onze onderstaande tips over duurzaam reizen kan je ook helpen de Aziatische cultuur Aziatisch te laten en deze niet te veranderen in een tweede Nederland. Zoals GreenSpeakers dat mooi stelde; er zit een verschil tussen een toerist en een reiziger. Lees onderstaande tips eens door en leer hoe jij als reiziger mee kan helpen aan een duurzame reisbranche!

[get_posts_category excerpt=”290″ number=”15″ readmoretext=”Lees meer” category=”253″ readmore=”yes”]