Budget Myanmar

Zoals de meeste landen in Azië liggen is je budget Myanmar lager dan in Nederland. Het eten, vervoer, de hotels/hostels, de bezienswaardigheden etc. zijn goedkoper in vergelijking met diezelfde aspecten in Nederland. Hoeveel je precies kwijt bent per dag is uiteraard helemaal afhankelijk van hoe jouw standaards liggen.

Myanmar is jarenlang gesloten geweest voor toeristen. Toen het eenmaal opengesteld werd was het leven in behoorlijk goedkoop. Vergis je hier echter niet in, het leven in Myanmar is bijvoorbeeld duurder dan in Thailand. Gelukkig is het voor de meeste Westerlingen nog steeds goed betaalbaar. Zeker voor kleinere uitgaven en het eten op straat of eetkraampjes is erg goedkoop.

Budget Myanmar

De munteenheid in Myanmar is de Kyat, wat je uitspreekt als ‘Tjat’. Op dit moment (2013) 1.000 Kyat zo’n €0,75. De laatste jaren is de koers van de Kyat enorm gestegen. Hou er overigens rekening mee dat je bijna nergens in Myanmar kan pinnen! Geld opnemen doe je door te wisselen. Euro’s wisselen kan maar hier krijg je geen reëel bedrag voor terug. Het beste kan je Amerikaanse Dollars wisselen, en dan wel gloednieuwe dollars. Beschadigde, gescheurde of veel gebruikte Dollars nemen ze niet aan. Ze zijn dol op nieuwe ‘crispy’ Dollars. Voor $10 krijg je op dit moment zo’n 9.700 Kyat. Geld wisselen kan vrij makkelijk op straat tegen een eerlijkere prijs dan bij een wisselkantoor. Let er wel op dat je geen nep geld terug krijgt.

Een overnachting in Myanmar kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Ja kan slapen in hostels maar ook in duurdere hotels. Voor een hostel in Yangon betaal je zo’n $15 (€11), of 14.550 Kyat. Voor en flesje water ga je richting de €0,30, het dubbele voor een Cola. Voor een lunch of diner betaal je tussen de €2 ende €5 maar kan uiteraard ook duurder. Bus ticket is afhankelijk van waar en hoe lang je reist maar voor een ritje tussen Mandalay en Bagan betaal je zo’n €10 of 12.800 Kyat.

Een dag in Myanmar waar je slaapt in een ‘budget’ hostel en een zelf voor je eten en drinken zorgt kost je ongeveer $25-$30.Voor meer informartie omtrent je budget voor Myanmar kan je terecht op Azie-Expert.nl.