TukTuk Sri Lanka

De TukTuk, wie kent ze niet. In Zuidoost Azie lijken ze onmisbaar. De TukTuk’s komen is alle soorten en maten, alle kleuren van de regenboog en de meest bijzondere en bizarre tekeningen. Ieder land in Azië lijkt een eigen versie van de TukTuk te hebben en ze zijn allemaal uniek!>

Het is even wennen als je voor het eerst in Azië komt. De TukTuk’s zijn wij niet gewend en op de grotere steden na in Nederland kom je ze hier niet tegen, laat staan dat je er mee naar je werk gaat of naar school. In Azië ligt dat wat anders. De TukTuk is daar razend populair, met name onder toeristen die een ritje in een TukTuk vaak geweldig vinden.

Het is niet gek dat de TukTuk vaak wordt ingezet als vervoersmiddel voor toeristen. Een taxi komt vaak niet door de drukte van de steden heen, een bus doet er te lang over, treinen of metro’s rijden lang niet overal en om nu een hele vriendengroep op één brommer te proppen is niet bepaald handig.

Dat is waar de TukTuk komt kijken. Deze brommer-achtige busjes kunnen meer mensen tegelijk vervoeren en passen overal tussendoor. Aangezien er in Azië andere verkeersregels gelden, ALS die er al zijn, kom je de TukTuk’s ook overal tegen. Op de stoep, de snelweg, over zandweggetjes, door dorpen, zelfs op Khao San Rd, één van de drukste straten in Thailand, rijden ze zonder problemen.

Pimp my TukTuk

Wie wel eens in een TukTuk heeft gezeten zal gezien hebben dat de meeste TukTuk’s niet standaard zijn. De TukTuk drivers doen er alles aan om hun TukTuk zo veel mogelijk te pimpen, op te kleuren of uit de dossen met zo veel mogelijk lampjes en de grootste muziekinstallaties. Allemaal om zo goed mogelijk op te vallen voor de toeristen.

Zo ook in Sri Lanka waar het pimpen van de TukTuk een ware hype lijkt te worden. Er rijden alleen in Colombo, de hoofdstad, al ruim een miljoen TukTuk’s en het pimpen van de TukTuk’s is een serieuze business aan het worden waar veel geld in om gaat. Sterker nog, het is de belangrijkste groeimarkt van Sri Lanka. Wie dus denkt dat het pimpen van de TukTuk gewoon voor de lol is heeft het mis, er zit een behoorlijke industrie achter. En wie zijn wij om dat te beoordelen? Wij vinden het immers elke keer weer super om in achter in een TukTuk naar Aziatische house-muziek te luisteren terwijl de fel gekleurde discolampjes flikkeren in onze opzichtig gekleurde TukTuk!

Ben je overigens op zoek naar een visum voor Sri Lanka? Kijk dan hier voor meer informatie.

by admin