Beste reistijd Myanmar

De meeste mensen weten wel dat Thailand een groot land is. Maar voor vele is Myanmar een onbekend land. Uiteraard is de gemiddelde temperatuur in Myanmar warmer dan die in Nederland gezien het feit dat het in Azië ligt. Maar hoe is het weer precies in Myanmar? Een lastige vraag aangezien Myanmar het grootste land op het vaste land van Azië is! Het is zestien keer groter dan Nederland. De afstand tussen het noorden en zuiden is ruim 2.000 kilometer! Het is daarom moeilijk om één advies te geven over het weer in Myanmar. Het kan in het noorden verschillen met het zuiden.

Of je nu op zoek bent naar cultuur, een strandvakantie of juist een actieve vakantie: op reis wil je goed weer. Het is daarom verstandig om van te voren informatie int e winnen over het klimaat in het land zodat je niet met een paraplu de prachtige tempels van Bagan hoeft te bekijken of met extreme hitte op het Inle Meer drijft.

Myanmar heeft een tropisch klimaat. Het is daarom bijna altijd warmer dan in Nederland wat het land goed bereisbaar maakt. Het weer Myanmar is in drie seizoenen te verdelen; het droogseizoen, het regenseizoen en het koelere seizoen. Het droge, hete seizoen duurt van maart tot mei, het regenseizoen van juni tot oktober en het koelere seizoen duurt van november tot februari. Hieronder lees je wanneer de beste reistijd Myanmar is.

Droge seizoen

Vanuit China komt er vanaf november een droge moesson aanwaaien. Dit zorgt voor hoge temperaturen en droge maanden. Hierdoor wordt het vanaf november steeds warmer. Het échte hete seizoen duurt eigenlijk van maart tot mei. Hierin kunnen temperaturen oplopen van 31 graden in Yangon tot 40 graden in Bagan.

Weertabel Myanmar

Regen seizoen

Als je niet van regen houdt en geen extreme regenbuien wil meemaken kan je Myanmar het beste ontlopen rond juni tot oktober. Hoewel het in deze maanden nog steeds warm is (zie tabel) zorgt de moesson, vanuit de Golf van Bengalen voor serieuze regenval. Je kan er vanuit gaan dat het elke dag wel regent. Wees echter niet bang dat dit lijkt op de regenachtige zoals in Nederland. Regenseizoen houdt in dat het een uur, hooguit twee uur, flink regent en de rest van de dag stralend weer is. De regen valt ook bijna altijd aan het einde van de middag.

Koele seizoen

Het koele seizoen loopt van november tot februari. Vanaf februari loopt het over in het droge, hete seizoen. De regen neemt al af vanaf oktober waardoor Myanmar vanaf oktober steeds droger wordt en ook beter te bezoeken. Hou er wel rekening mee dat het in de bergen best fris kan zijn in het koele seizoen.

Een beste reistijd aangeven is altijd lastig maar de minste regent val van november tot maart. In maart begint de temperatuur al aardig op te lopen en met minder regen kan het daarom behoorlijk warm en benauwd worden. Onderstaande tabel geeft de beste reistijd aan.