Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi werd geboren op 19 juni 1945. Ze is een politica uit Myanmar en leidster van de National League for Democracy. Vanwege haar inzet won ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar ‘geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten’. Tussen 1964 en 1967 studeerde ze filosofie, politieke wetenschappen en economie aan de St. Hugh’s College, Universiteit van Oxford.

Aung San Suu Kyi speelt een zeer belangrijke rol in de recente geschiedenis van Myanmar. In 1988, na het aftreden van generaal Ne Win speelde zij een grote rol in de groeiende behoefte voor democratie in Birma. Iets wat overigens met militair geweld werd neergeslagen. Op 24 september 1988 werd de partij National League for Democracy opgericht met Aung San Suu Kyi algemeen secretaris. Ze viel vooral op, en kwam regelmatig in het nieuws door haar onbevreesde instelling tegen het regime.

Huisarrest

Aung YungOp 20 juli 1989 werd ze door het regime onder huisarrest geplaats in Yangon, wat toen nog Rangoon heette. Het regime kon zonder vorm van proces iemand drie jaar lang vast houden. Ze ging hiertegen in hongerstaking toen studenten uit haar huis werden gearresteerd. Hoewel ze nog steeds onder huisarrest stond won haar partij op 27 mei 1990 met ruim 82% van de stemmen de verkiezingen. Deze uitslag werd door het regime echter niet erkent. Het geld wat ze in 1991 won met de Nobelprijs voor de Vrede gebruikte ze om een fonds om de gezondheid van de inwoners van Myanmar te verbeteren. In 1995, 6 jaar na haar huisarrest, werd ze vrij gelaten.

Haar vrijlating duurde echter maar tot 2003 toen ze, zonder geldige reden gevangen werd gehouden na rellen in het land. Op dit moment ging ook de Verenigde Staten zich ermee bemoeien door Myanmar economische straffen op te leggen voor het gevangen nemen van Aung San Suu Kyi.

Yettawincident

Op 13 mei 2009 werd Aung San Suu Kyi opnieuw gearresteerd omdat ze John William Yettaw in haar huis had gelaten. Dit terwijl ze tijdens haar huisarrest geen mensen mocht ontvangen. Haar proces begon op 18 mei waar geen diplomaten en journalisten bij mochten zijn. Aung San Suu Kyi mocht maar één getuige oproepen, terwijl de aanklager er veertien mocht horen. Op 11 augustus 2009 werd Aung San Suu Kyi veroordeeld tot drie jaar celstraf en dwangarbeid. Deze straf werd echter gelijk omgezet in 18 maanden huisarrest. Ze ging in beroep maar uiteraard verloor ze dit.

Op 13 november 2010 liet het militaire regime haar alsnog vrij. Deze beelden gingen de hele wereld over. De reden dat ze vrij is gelaten is nooit bekend gemaakt maar dit had waarschijnlijk te maken met de druk van andere landen en de oproep van verschillende wereldleiders, politici en Nobelprijswinnaars is onduidelijk.